AKTUALNA WYSTAWA

CZASOWA:

Magia gry.

Sztuka rywalizacji.


APLIKACJA MOBILNA:


www.guides4art.pl

KARTA PIASTA:
DO ODBIORU
W MUZEUM


www.szlakpiastowski.pl

 

KUP KSIĄŻKĘ!

 

TOWARZYSTWO
PRZYJACIÓŁ
ZIEMI PAŁUCKIEJ
W WĄGROWCU


WSPIERA NAS:

 

DUCH ZAPAŁKIEWICZA

- KONKURS!

(KLIKNIJ NA OBRAZEK)

KAWA CYSTERSKO-PAŁUCKA

Pamiętasz prawdziwy smak kawy zbożowej?
Czy wiesz, jak pachnie naturalnie uprażony i zmielony jęczmień i pszenica?

Zasmakuj kawy cystersko-pałuckiej, w której zawarliśmy genezę naszego miasta. Zanurz się w aromacie prawdziwej, naturalnej kawy zbożowej. Pałuckie położenie połączyliśmy z cysterskim duchem, które tworząc razem wyjątkowe doznania smakowe, zabiorą Cię w niezwykłą podróż do świata naszej historii i tradycji.


 

WIĘCEJ INFORMACJI O PRODUKCIE NA STRONIE URZĘDU MIEJSKIEGO

 

 

 

Dlaczego kawa cystersko-pałucka?

Szukaliśmy niestandardowego gadżetu, który wpisywałby się w hasło promocyjne "Wągrowiec. Wyzwala energię" oraz nawiązywał do Wągrowca - jego historii i korzeni. Dzięki współpracy Urzędu Miejskiego z Muzeum Regionalnym w Wągrowcu, które na zlecenie Wydziału Promocji i Współpracy Zagranicznej opracowało krótką informację nt. kawy zbożowej spożywanej przez pałuckich chłopów oraz cykorii - wykorzystywanej przez Cystersów, zrodził się pomysł połączenia tych dwóch elementów.

W kawie cystersko-pałuckiej, w skład której wchodzą jęczmień, pszenica i cykoria zawarliśmy genezę Wągrowca, nasze cysterskie korzenie oraz to, że znajdujemy się na terenie Pałuk. Kawa - jak powszechnie wiadomo - pita jest w celu pobudzenia i ożywienia, czyli po prostu - wyzwolenia energii, dlatego idealnie wpisuje się w to, co chcemy - jako Wągrowiec - przekazać, a przy tym przybiera niestandardową i smaczną formę.

Łyk historii…

Wągrowiec od początku swojego istnienia związany jest z cystersami. Otoczenie cysterskiego klasztoru zajmowały ogrody i sady, w których uprawiano zioła i wykorzystywano je do przygotowywania wywarów i leczniczych mikstur. Zakonnicy wzbogacali spożywane potrawy m.in. cykorią.

Kawa zbożowa była naturalnym napojem na XIX - wiecznej wsi pałuckiej. Powstawała ona z mieszanki palonego ziarna zbóż (najczęściej jęczmienia). Podobnie jak cystersi, mieszkańcy wsi i miasteczek wzmacniali walory zapachowe tego napoju poprzez dodanie palonego korzenia cykorii.

W ziołolecznictwie cykoria podróżnik (Cichorium intybus) znana jest od niepamiętnych czasów. Wymieniał ją w swoich traktatach znany średniowieczny lekarz i alchemik Awicenna, zwany „ojcem nowoczesnej medycyny”, który  przypisywał tej roślinie właściwości przeciwrakowe. Współcześnie korzeń cykorii jest stosowany w wielu mieszankach ziołowych do leczenia zaburzeń trawienia i przy ogólnym osłabieniu.


Jak powstał wyjątkowy smak kawy cystersko-pałuckiej?

Wyjątkowy smak i aromat naszej kawy uzyskano dzięki zastosowaniu klasycznej technologii dłuższego prażenia. Tradycyjnie prowadzony proces prażenia pozwala we właściwym momencie przerwać wypalanie wtedy, gdy ziarna są już w pełni wykształcone i bardzo dobrze uprażone. O bogactwie jej aromatu decyduje drugi, bardzo ważny etap przygotowań - schładzanie. Kawa schładzana jest jedynie strumieniem powietrza, co pozwala jej na zachowanie aromatycznych substancji, zrównoważonego smaku i świeżego aromatu.

Smacznego!